Novi Sad
17.06.2013.
11:00 > 11:01
Bivša gradska vlast prilikom uređenja Beogradskog keja 2009. godine dozvolila je sadnju drveća u blizini odbrambene linije od poplava, čime je ugrozila stabilnost novoizgrađenih nasipa.
  • @@ VladiMIr

    17.06.2013 17:23
    omb
    zar ne shvatas ironiju i sarkazam????
  • @ vladiMIr

    17.06.2013 16:07
    "tom logikom bi onda trebali da te nasipe zastitimo i od kise , jer ce ta kisa kad tad proci kroz beton i inda ce iznutra da urusava nasip"

    Postoji jako puno vrsta betona koji se proizvodi po raznim specifikacijama u zavisnosti gde se ugradjuje. Tako na primer nije isti beton za plocu na kuci i za trotoar, nasip, put, silos, cisternu, . . . Razne vrste betona za razne namene tako da je i ovaj beton na nasipu radjen za nasip.
  • Bojan

    17.06.2013 15:41
    Sto vise zelenila
    Kej je jedna od boljih stvari uradjenih u NS, konacno normalan kej, jos kada se skroz zazeleni bice super. Prvo nije isto da li je zasadjena breza ili hrast, platan. Nema svo drvece ogroman korenov sistem. Drugo nije ni svo iste visine, pa ne mora neko ogromno da se sadi, i trece pa valjda mogu da ga orezuju, mislim na krosnju i time uticu koliko ce drvo i koren biti. Ako ovi budu vadili drvece stvarno nisu normalni. I da li vama zvuci, na osnovu zdravog razuma, normalno da ne sme biti drveca 50m od nasipa. Ja bih sadio drvece i zelenilo po NS gde god ima par m2 slobodno, a ne da se sece, samo treba voditi racuna sta se sadi.
  • vladiMIr

    17.06.2013 15:18
    moze moze
    tom logikom bi onda trebali da te nasipe zastitimo i od kise , jer ce ta kisa kad tad proci kroz beton i inda ce iznutra da urusava nasip. mislim da kej treba zastiti i od ljudi, jer oni svojim hodanjem po asipu izazivaju male vibracije zbog cega dolazi do sleganja zemlje i do urusavanje nasipa. takodje mislim i da nasip treba zastiti od kerova lutalica i od ptica jer oni svojim "prisustvom" yagadjuju nasip sto moye dovesti do stvaranja koje kakavig kolonija algi i bakterija koje ce na kraju pojesti nasip. sve u svemu yacin c ovde u nasem gradu. unistste sve prirodno i yeleno i dajte nam betona i samo betona.
  • Izvodjac

    17.06.2013 14:15
    radova
    Svako novo drvo koje je zasadjeno 2009. na keju ima svoju betonsku skoljku kroz koju koren ne moze proci!!! Staro drvece je nesto posebno! Zato gospodo strucnjaci, pozdravite vase ucitelje i nemojte trositi vreme na ovu temu!
  • ....

    17.06.2013 13:35
    @RZ
    U petak u Pektazanju je bio prilog o cuvaru nasipa ....
  • 17.06.2013 13:33
    Ma ajte molim vas, šta kome treba drvo? To samo ludi ljudi sade i odražvaju.
    Sve to betonirati, ma ni da kvadratni nanometar trave ostane. Drveće sve poseći i naložiti!

    P.S. Oprostite na ovolikoj dozi sarkazma, ali morao sam...
  • pitam se pitam

    17.06.2013 12:47
    @nasip
    Lepa tema za neki "evropski projekat".
    Koliko je smanjena odbrana Novog Sada od izlivanja Dunava cinom nasipanja kilometrima dugo vestackog korita uz nasip,na potezu od Sodrosa nizvodno?

    Kolika akumulacija vode je smanjena radi izgradnje "njihovih dolina"?
  • Milos

    17.06.2013 12:45
    Sloga
    Ako nista drugo, svaka vlast je bar slozna u jendnom, ZA SVE LOSE STO SE DESAVA KRIVA JE PRETHODNA VLADA!
    Cak i Dinkicu je kriva svaka prethodna vlada iako je bio u svakoj od 2000.-te.
  • @ RZ

    17.06.2013 12:40
    "Zar nije korenov sistem prirodni učvršćivač terena ( pa i nasipa ) ?"

    Ucvrscivac terena da, ali ne i nasipa. Drvece dobro dodje u brdovitim predelima, ucvrsti tlo i retko kada dolazi do obrusavanja zemlje dole na saobracajnicu i slicno. Koliko koren drveta moze biti i destruktivan moze se videti skoro svuda po Novom Sadu gde ima drveca duz biciklistickih staza i trotoara. I sami ste mogli da vidite kako koren drveta dize asfalt na biciklistockoj stazi,dolazi do pukotina i rupa. Sta mislite sta koren drveta onda moze da uradi jednom nasipu. Inace,za ovo ne treba neke velike filozofije. Bilo je dovoljno otici na kanal DTD koji je jednim delom gradjen u AU monarhiji a drugim delom u SFRJ. Tamo se na licu mesta moze videti gde su i na kolikoj udaljenosti po izgradnji kanala i nasipa Austrougari sadili drvece kao i oni u doba SFRJ. Kej stvarno izgleda lepo a lepo izgleda i sve to drvece na keju,ali ono sto je lepo ne mora uvek da bude i ispravno. Nije problem samo drvece duz keja. Obicno tamo gde ima drveca ima i raznih glodara koji svoja gnezda u vidu tunela kopaju u korenskom sistemu pod zemljom. Ti tuneli kasnije mogu obrusiti kompletan nasip,u njih ulazi voda koja zimi mrzne i stvara jos vece pukotine u nasipu. Nekada je postojao cuvar nasipa. Coveku je bio posao da od tog do tog kilometra nadgleda nasip. Pored nasipa je imao kucu izgradjenu drzavnim troskom i tu bi ceo zivot ziveo sa svojom porodicom a jedini posao bi mu bio da pazi nasip. Setao se gore dole po nasipu i gledao ima li glodara koji su tu nesto kopali i slicno. Svako svoje zapazanje bi javljao firmi koja je slala ljude na teren da procene situaciju a onda se pristupalo odstrelu tih glodara,zatrpavanju tunela i jacanju nasipa na tim mestima. Ta sluzba cuvara nasipa je postojala jos od Austrougarske, preko Kraljevine Jugoslavije pa sve negde do osamdesetih godina. Tada je drzava savrseno znala sta radi i sta treba raditi. Danas se politicari igraju drzave pa onda prave katastrofalne greske.
  • radovan III

    17.06.2013 12:40
    @evo reesenjaa
    Rezon nove vlasti:
    "Stvar je prosta,
    nivo onog "agVatoksina" se resava podizanjem granice stetnosti.
    Problem sadnje drveca se resava smanjenjem
    zone zabrane gradnje,sadnje,busenja,rusenja..."

    Npr.,doneti propis da umesto 50 metara zona zabrane gradnje/sadnje,rusenja.. bude 12,5 metara.

    Jel' tako ministre poljoprivrede,vodoprivrede,lova ,ribolova,turizma?
  • D

    17.06.2013 12:39
    Dragi stručnjaci
    Kako mogu da primetim znate sve viš i viš o sve manjem i manjem i na kraju će te znati sve o ničem.
    Korenje drveća ugrožava temelje zgrada, biciklističke staze, trotoare, parkinge i puteve.
    Plašim se da će drvo ispred moje zgrade da zvekne čim vetrić ubaci u četvrtu brzinu, ali kad god nazovem "stručnjake" oni ili nisu nadležni ili me ubeđuju da je sve ok. Pa ok. Posle će vam đavo biti kriv kad dojde po svoje. Pa onda komisija, pa nadležnost, pa tamte-vamte.
    A da, koren drveta učvršćuje zemljani nasip, pitajte đalince (meštani sela Đale), gde je Tisa probila nasip 2006? Da nečekate odgovor tamo gde su "stručnjaci" posekli drva koja su se nalazila na samom nasipu, ne 50m od nasipa nego BAŠ na nasipu.
  • Pera Peric

    17.06.2013 12:23
    Jel se neko potrudio da proveri kako je to drvece posadjeno ? U zemlju su nabijene ogromne cevi, precnika sigurno metar a mozda i vece i drvece je posadjeno unutar tih cevi. Kod fabrike vode jos uvek izviruju te cevi iz zemlje. Imate li jos koju neosnovanu zamerku ?
  • gobo strikes again

    17.06.2013 12:08
    tih 50 m su uslovi cuvenog jvp vode vojvodine...pa bas i u tome je fora..neko moze sve, a neko ne moze nista...ne vode oni racuna ni o tome da je kadgod dosta stvari izgradjeno u tih 50 m..a NOVO nista ne sme ili ocito sme za neke...
  • Goran

    17.06.2013 11:57
    E stvarno nema smisla. Imamo prelep kej i svaki put kad se prosetam tamo pomislim 'kako su odlicno napravili'. 3 zasebne staze, uredjene zelene povrsine, kosarkaski teren, mesto za trening, klupe itd.

    Sad je ova vlast nasla kako prosla nije dobro zasadila drvece. E stvarno cime se mi bavimo. Ako se Dunav nekad i izlije, to ce sigurno biti zbog prosle vlasti. Ma daj......

    Ne volim ni jedne ni druge, ali ovo je bas bez veze.

  • Zelenilo

    17.06.2013 11:54
    Opet napamet i paušalno
    Zavisi od vrste drveća i korena, o tome reč treba da daju stručnjaci a ne politički poltroni. Nije vlast sadila drveće nego mi, na osnovu nauke, struke i iskustva.
  • Scotch Bonnet

    17.06.2013 11:48
    Prvi macici idu u vodu
    Narode kako vam nije jasno da mi imamo "strucnjake" koji svoj posao toliko dobro obavljaju da ponekad treba jedan taj isti posao uraditi cak tri put.
  • S O Sa

    17.06.2013 11:46
    :-)))
    koje drveće??? A što su prokopali nasipe da splavovima priključe vodu i strju..................????????????? To tako treba??? Koga vi lažete??? Obidjite malo i pogledajte!
  • 50 m

    17.06.2013 11:41
    sa koje strane
    ali zato barabe mogu uz obalu da grade bez obzira na udaljenost od nasipa.
    čak su i sam nasip bušili da bi se uvodio gas u njinu dolinu...
    sve to treba buldožerom poravnati, a starno mi žao drveća ali mislim da bi i ono moralo da se sredi...
  • RZ

    17.06.2013 11:36
    Zar nije korenov sistem prirodni učvršćivač terena ( pa i nasipa ) ?
    Kojom to koren raste brzinom kad može da izazove pukotine?
    Voleo bih da čujem komentar nekoga iz struke a ne samo ovih univerzalnih stručnjaka ( političara )...
  • NS

    17.06.2013 11:36
    kej
    Kej je nikad lepsi, a i nikad sigurniji. NEgo da se vratimo na Novitet!
  • mile V*

    17.06.2013 11:34
    nasip
    Osim drveča treba skloniti i onaj spomenik.
  • Nata

    17.06.2013 11:27
    Divno!
    Još samo da nas neko obavesti koliko je to drveće koštalo pa da znamo za koliko je ojađen budžet bez potrebe.
  • Hm

    17.06.2013 11:25
    Pa nema 50m ni do zgrada preko puta. Ne kazem da da je ovo dobro, ali bi onda trebalo rusiti i te stare zgrade ako cemo da se drzimo pravila.
  • -

    17.06.2013 11:22
    -
    znaci, stizu plasticne nadstresnice.
    20-godisnje iskustva kaze-svaka vlast radi nesto po keju i menja plocnik u zmaj jovinoj ulici.

    ubedjen sam da je neko od komentatora ovo vec zamerio pa su ga ostali poklopili kako su na ovakvim mestima pozeljni drvoredi topola.

    sta ja znam ali 100% sam siguran da se u ns-u najlakse menjaju boje stranaka
  • @Gobo

    17.06.2013 11:20
    Pa onda i celu Tvrđavu treba skersati, koliko je ona od nožice nasipa, a?
  • alxxl

    17.06.2013 11:18
    hm
    erozija zemljišta se spračava sadnjom drveća, žbunja, trave, u suštini rastinja koji sa svojim korenjem obebzeđuju oblik zemljišta.

    problem mogu predstavljati ukoliko se drvo osuši, trune a na mestu trulog korena se stvara "cev" koji može (eventualno) da oslabi nasip.

    ali zato, npr. bageri, smeće, prekopavanje brane zbog struje/gasa/kanalizacije/optičkog kabla sve dozvoljena radnja. čak više: obezbeđivanje što većeg broja kamiona na nasipu i saobraćaja opšte namene se zahteva... neki onomad odneli deo nasipa pa su za kaznu dobli storgo: "pa da vrate..."

    pa gde mi živimo?
  • Betonjerka

    17.06.2013 11:11
    Ma posecite ta stabla. Posecite sve, i ona u Dunavskom parku... Posecite sve šume i betonirajte ili još bolje - behatonirajte sve! Tada ćemo biti bezbedni!
  • gobo

    17.06.2013 11:06
    konacno da je neko potegao i ovo pitanje...ne samo drvece nego nista ne moze da se gradi i radi u 50 m od nozice nasipa...
  • TT

    17.06.2013 11:04
    šta čovek da im kaže
    osim: Genijalci. Sad opet treba vaditi jadno drveće kojeg ionako nemamo dovoljno. A bolje ga vaditi sada nego kasnije jer je tad prekasno i praktično nemoguće.

    Idioti nad idiotima, hoće li se jednom neko normalan i pre svega Odgovoran uhvatiti vlasti?
    Neko ko razume pojam dugoročnih ciljeva a ne plitke političke svakodnevnice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna